AZ ÜGY ELTUSSOLÁSA

A Megyei Karhatalmi Zászlóalj egykori politikai tisztje, Brechó Gyula visszaemlékezése rávilágít arra, hogy miként sikerült a bűntettet eltussolni: „A törvényesség megőrzése érdekében voltak konfliktusok is. Ilyen eset pl. Balassagyarmat térségében december 8-a után, amikor elfogtak bizonyos embereket, egyes karhatalmisták kilengtek, most sem vitatom, hogy jogosan cselekedtek, mert szökni akartak (Ez a gyilkosok által kitalált hazugság!), s két személyt belelőttek az Ipolyba, Ipolyszögnél (helyesen: Hugyagnál), az
ellenforradalom idején. Ezt egy balassagyarmati orvos lefényképezte, és feljelentettek bennünket a Munkás–Paraszt Forradalmi Kormánynál.

Jakab Sándor, a forradalmat követő megtorlás egyik fő politikai felelőse Nógrádban. 1926-ban született. 1956 és 1966 között a megyei pártbizottság első titkára volt. Később a Szakszervezetek Országos Tanácsának főtitkár-helyettese, majd a belügyminiszter első helyettese lett. Az 1970-es években az MSZMP KB párt- és tömegszervezetek osztályát vezette. Hosszú ideig volt tagja a kommunista párt Központi Bizottságának.


Czinege elvtárs a volt honvédelmi miniszter, akkor a KB Adminisztratív Osztályának vezetője, három bíróval megjelent a Jakab Sándor szobájában. Darázs István karhatalmi vezető és én be lettünk rendelve, a szökéssel kapcsolatos dolgok kivizsgálására.
A helyzet olyan mérges volt, hogy Andó elvtársnak és Jakab elvtársnak kellett felmenni Münnich elvtárshoz. Ő tette ezt a dolgot a helyére. Megmondta, hogy sajnos az ellenforradalomban, a forradalomban ártatlanok is hallnak meg. Ezek pedig nem voltak ártatlanok. Ilyen kilengések előfordulnak egy idegfeszült egységben, akiket leköpködtek.”

<<<