1956. november 4.

Az orosz csapatok támadásának hírére ülést tartott a megyei nemzeti bizottság és a katonai tanács, ahol felmerült a város védelmének kérdése, de belátták, hogy ez lehetetlen. Ezért elhatározták, hogy az oroszokkal szemben nem fejtenek ki ellenállást. Ennek megfelelően visszatért Rétságra Deli főhadnagy alakulata, amely magával vitte az építőipari vállalat nemzetőrségének hozott fegyvereket is. A Deme Attila vezette nemzetőrség feloszlott.
A nemzeti bizottság megbeszélést folytatott a budapesti harcok hírére aktívabbá vált pártvezetéssel és megállapodtak abban, hogy két gépkocsit a párt megkap, de azt nem használhatták fel pártszervezési célokra.
Először jelent meg rendes formájában, négy teljes oldalon Nógrád megye új demokratikus lapja a Nógrád Népe, mely közli Mlinarik István „Akcióegységet” című cikkét, amelyben beszámolt a két nappal korábbi miskolci útjáról.
A délutáni órákban mintegy 100 fős, részben fiatalokból álló csoport fegyvert követelt a megyei kiegészítő parancsnokságtól.
Felgyorsult a Kádárhű karhatalom szervezése. Öt fős karhatalmi parancsnokság alakult Árvai Mihály alezredes vezetésével, melyben helyet kapott Antal őrnagy, Béres százados, Mákos István százados és Szabó István rendőrőrnagy.

<<<