1956. december 5:

Nagybátonyban tárgyalásba kezdtek a megyei munkástanács vezetői Pothornyik József termelési kormánybiztossal, Ladvánszky Károly őrnaggyal valamint, a szovjet megszálló parancsnokság tisztjeivel a karhatalom személyi összetételéről. Mivel a megbeszélés eredménytelenül végződött, megállapodtak abban, hogy még aznap este Salgótarjánban újból tárgyaló asztalhoz ülnek, ahol bányánként és üzemenként 2-2 fő vesz részt. A tárgyalás a megyeszékhelyen is eredménytelenül végződött. A megbeszélésekkel kapcsolatban az MSZMP Nógrád Megyei Ideiglenes Intézőbizottága felhívásában arról tájékoztatta a salgótarjáni medence dolgozóit, hogy a megyei karhatalom parancsnoka elhatározta Batki Antal, Batki Pál és Mrázik János karhatalmisták elbocsátását az alakulatból.
Steigerwald Ottó, a megyei munkástanács elnökhelyettese megbeszélést folytatott Ladvánszky őrnaggyal, a rendőrség képviselőjével, és megállapodtak abban, hogy a megyei munkástanács visszatérhet a megyei tanács épületébe, illetve alakul egy 5 fős bizottság, akik kapcsolatot tartanak a rendőri szervekkel.
Az AKÖV munkástanácsának ülésén Vincze András beszámolt a Közúti Közlekedés Dolgozóinak Országos Központi Munkástanácsának megalakulásáról.

<<<