CSITÁR KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 26.
Az aznapi balassagyarmati demonstrációról hazatért helyi lakosok – Bernáth József, Herczeg István, Molnár István – kezdeményezésére a községben is lezajlott a felvonulás.

október 28.
Az iskolában megválasztották a 46 tagú forradalmi tanácsot. A jelöltekre Pásztor Jenő tett javaslatokat. A forradalmi testület általunk ismert tagja volt Toronyi István elnök, valamint Borda László és Herczeg István.

október folyamán:
A forradalmi tanács felállította Badó István, majd pedig Borda László parancsnokságával a 40-45 fős nemzetőrséget.

november 1.
Herczeg István lett a község új vb-titkára.


Személyi adattár:

Borda László: Csitáron született 1916. február 19-én. Anyja neve Csábi Katalin. Foglalkozása földműves. A nemzetőrség parancsnoka és a forradalmi tanács tagja volt. Nem indult ellene eljárás.

Herczeg István: Csitáron született 1919. augusztus 11-én. Anyja neve Szenográdi Amália. Foglalkozása földműves. Tagja volt a forradalmi tanácsnak és megválasztották vb-titkárnak is. 1956 után közbiztonsági őrizet alá helyezték.

Toronyi István: Őrhalomban született 1897. március 7-én. Anyja neve Tóth Katalin. Foglalkozása földműves. 1945-után a Barankovics-párt szervezője, majd az FKgP tagja lett. 1956-ban a forradalmi tanács elnökévé választották. Nem indult ellene eljárás.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<