MOHORA KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 24.
A községi tanács végrehajtó bizottságának ülésén Pásztor János vb-elnök kérte a vb-tagokat, hogy őrködjenek a község nyugalmán és az esetleges rendkívüli eseményeket jelezzék a rendőrségnek, illetve a tanácsnak.

október 26.
A Balassagyarmaton dolgozó mohorai lakosok a járási székhelyen lezajlott tüntetés hatására demonstrációt szerveztek.

október 29.
A kultúrházban megválasztották a forradalmi bizottságot, melynek elnöke Gazdik Mihály, általunk ismert tagjai pedig Glózik András, Glózik Pál, Horváth Antal, Mészáros István, Molnár István, Sasvári Károly és Szabó Lajos voltak. (Más forrás szerint az esemény október 30-án történt.)

október 30.
A forradalmi bizottság megválasztotta az ideiglenes végrehajtó bizottságot.


október 31.
Teherautón érkezett személyek szállták meg az iskolát, elégették az orosz tankönyveket és az ideológiai brossúrákat.

november 1.
Mészáros Istvánt bízták meg a nemzetőrség megszervezésével.

november 9.
Véglegesen megválasztották a forradalmi bizottságot és annak végrehajtó bizottságát.


Személyi adattár:

Gazdik Mihály: Mohorán született 1915. január 24-én. Anyja neve Kukla Katalin. Iskolai végzettsége 6 elemi, foglalkozása földműves. A forradalmi bizottság elnöke volt. 1956 után preventív őrizetbe került.

Glózik András: Mohorán született 1908. augusztus 25-én. Anyja neve Szabados Anna. Iskolai végzettsége 6 elemi. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Nem indult ellene eljárás.

Horváth Antal: Győrszentivánban született 1907. május 24-én. Anyja neve Nyitrai Róza. Iskolai végzettsége egyetem, foglalkozása vb-titkár. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Nem indult ellene eljárás.

Mészáros István: Csitáron született 1911. október 15-én. Anyja neve Kis Erzsébet. Foglal-kozása MÁV-pályamunkás. A forradalmi bizottság tagja és a nemzetőrség szervezője volt. Nem indult ellene eljárás.

Szabó Lajos: Csányban született 1929. november 1-én. Anyja neve Zöllei Mária. Foglalkozása földműves. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Nem indult ellene eljárás.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<