1956. október 30:

Felsőbb katonai utasításra alakult meg a páncélos alakulat forradalmi katonai tanácsa, melynek elnökévé Pálinkás Antal őrnagyot, helyettesévé Stifft Róbert főhadnagyot választották. Tagok lettek még: V. Kiss Gyulafőhadnagy, Bazsek József hadnagy, Ozsváth Pál és Végeli András törzsőrmesterek, Szekszárdi őrmester, Czakó és Szlukovényi tizedesek és egy Muzs nevű honvéd.
Az esti órákban Felsőpetény községből telefonon értesítették a laktanyát, hogy a Mindszenty József hercegprímás őrzésével megbízott ÁVH-s egység „megválasztotta” saját forradalmi tanácsát és jegyzőkönyvileg befejezettnek nyílvánította a bíboros őrzését. A hír hallatára Garami Lajos laktanyaparancsnok a HM-től kért további utasítást, de mivel az nem jelentkezett, a miniszterelnöki titkárságnál próbálkozott. Innen azt az utasítást kapta, hogy a főpapot szállítsák be a rétsági laktanyába és másnap majd a fővárosból érte küldenek. Garami a feladatra önkénteseket kért. Az útra Stifft Róbert, Tóth József, Vajtai Gyula főhadnagyok, és Galajda Béla hadnagy jelentkezett. Ők voltak tehát a bíboros „kiszabadítói”. A köztudatban elterjedt hírrel szemben Pálinkás Antal őrnagy nem vett részt az eseményben.
A bíboros az esti órákban érkezett meg a rétsági parókiára, ahol már várta őt a járási forradalmi tanács küldöttsége és az összesereglett lakosság. Mindszenty rövid beszédet mondott, majd a katonai laktanyába ment, ahol az éjszakát töltötte.

<<<