BENCZÚRFALVA KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 27:
Veszelovszky István és Dombóvári József megszervezte a lakosság felvonulását.
Megválasztották a 9 főből álló forradalmi tanácsot, melynek elnöke Zsíros Lajos lett. A tanács tagja volt többek között Veszelovszky István és Baksa Ferenc is.
Sztrémi Gyula parancsnokságával felállították a nemzetőrséget, amely közbiztonsági feladatokat látott el

október 28:
Első ülését tartotta a forradalmi tanács, mely során megválasztották a községi tanács új végrehajtó bizottságát. Ennek elnöke Dombóvári József lett, tagjai közé pedig Kotlár Andrást, ifj. Magulya Istvánt, id. Matula Pált és Zsíros Lajost választották. Az új testület átvette a község vezetését.

november 4-e után:
A nemzetőrség feloszlott.


Személyi adattár:

Baksa Ferenc: Bocsárlapujtőn született 1922. január 29-én. Anyja neve Gordos Mária. Tanítóképzőt végzett, foglalkozása tanító. Tagja volt a helyi nemzetőrségnek és a forradalmi tanácsnak is. 1956 után elhelyezték a községből.

Dombóvári József: 1911. szeptember 26-án született Erdőszeleskén. Anyja neve Csudor Julianna. Iskolai végzettsége 4 polgári. A forradalom alatt tagja lett a forradalmi tanácsnak és a községi tanács új vb-elnökévé is megválasztották.

Veszelovszky István: Benczúrfalván született 1917. szeptember 6-án. Anyja neve Jekkel Rozália. Iskolai végzettsége 6 elemi. A forradalmi tanács tagja volt. Ezért később rendőrhatósági felügyelet alatt állt.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<