BERKENYE KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 26:
A lakosság követelte a községi tanácstól, hogy doboltassa ki a forradalmi tanács megvá-lasztásának helyét és idejét. A választást a kultúrházban tartották, ahol Gonda Lajos vb-tag javaslatára a jelenlévők megemlékeztek az elesett forradalmárokról. A tiszteletadást követőleg jelölőbizottságot alakítottak Ács Imre, Garamvölgyi Gyula, Löffler Péter és Smidt Antal közreműködésével. E testület javaslatára választották meg a község forradalmi bizottságát, melynek tagja volt Garamvölgyi Gyula, German András, German János, German Mátyás, Haffner András, Haffner Ferenc, Lombek János, Mayer György, Nerpel Mátyás, Pfaff Mihály, Sági Béla, Selmeczi Mátyás és Szegner Mátyás.


Személyi adattár:

Garamvölgyi Gyula: Alsómecenzéfen született 1927-ben. Anyja neve Fásztusz Mária. Foglalkozása tanító. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Nem indult ellene eljárás.

German János: Berkenyén született 1921. június 2. Anyja neve Szegner Magdolna. Iskolai végzettsége 6 elemi, foglalkozása földműves. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. A megtorlás során közbiztonsági őrizet alá került.

German Mátyás: Berkenyén született 1903. február 4-én. Anyja neve Lonich Rozália. Foglalkozása földműves. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Nem indult ellene eljárás.

Haffner Ferenc: Berkenyén született 1914. május 13-án. Anyja neve Grauszman Mária. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. 1956-ot követően közbiztonsági őrizet alá került.

Lombek János: Berkenyén született 1915. március 15-én. Anyja neve Hirling Katalin. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Rendőrhatósági felügyelet alá került.

Mayer György: Berkenyén született 1923. október 11. Anyja neve Schmidt Anna. Foglalkozása kocsis. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Közbiztonsági őrizetbe vették.

Nerpel Mátyás: Berkenyén született 1903. szeptember 27-én. Anyja neve Szegner Anna. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Nem indult ellene eljárás.

Szegner Mátyás: Berkenyén született 1911. december 21-én. Anyja neve Sleng Katalin. Iskolai végzettsége 6 elemi, foglalkozása kocsis. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Nem indult ellene eljárás.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<