CERED KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 28:
Az egy nappal korábbi salgótarjáni demonstráció hatására felvonulásra került sor. A lakosság a „Kelet Fénye” termelőszövetkezetben eltávolította a működési engedélyt és a tsz zászlaját, majd a községi tanács épülete elé vonultak. Ide hívatták Kovács István (dudo) vb-elnököt, aki megérkezése után rövid beszédet tartott, amelyben a forradalmi bizottság megválasztásának fontosságáról szólt, és kérte a tüntetőket, hogy ő is velük mehessen a kultúrházban tartandó választásra. Ott a népgyűlést Czene Peti János nyitotta meg és jelölőbizottság felállítását javasolta, amelyet az utcák szerint alakítottak ki. A választás eredményeképpen alakult meg a 28 tagú forradalmi bizottság, melynek elnöke Bucsok József gari lett. A testületbe bekerült többek között Czene Burja Béla, Czene Peti János, Czene Peti József, Czene Petró József, Kis-Simon Imre, Simon István, Tajti Géza és Varga Pál. A forradalmi bizottság együttműködött a községi tanáccsal és kérték Kovács István vb-elnököt, hogy maradjon a posztján. A gyűlés végén egy 13 pontos követelést fogalmaztak meg.

október 31:
A szövetkezeti vagyon megóvása érdekében a forradalmi bizottság megbízásából Czene Petró József és Simon B. Vilmos felleltározta a tsz vagyonát.

november 1:
Frankovics József parancsnokságával alakult meg a 40 fős nemzetőrség.

november 10:
A forradalmi bizottság, a pártszervezet és a községi tanács együttes ülésén arról döntöttek, hogy a rendőrségnek átadják a nemzetőrség fegyvereit.


Személyi adattár:

Bucsok József gari: Cereden született 1908. augusztus 29-én. Anyja neve Simon Anna. Iskolai végzettsége 6 elemi, foglalkozása földműves. 1956-ban a forradalmi bizottság elnöke lett. A megtorlás során internálták.

Czene Burja Béla: Cereden született 1916. január 3-án. Anyja neve Tóth Julianna. Iskolai végzettsége 5 elemi, foglalkozása vasötvözetgyári segédmunkás. 1956-ban tagja volt a forradalmi bizottságnak. 1957. március 7-én került közbiztonsági őrizetbe. A Balassagyarmati Megyei Bíróság 1957. december 13-án 1 év börtönbüntetésre ítélte. A Legfelsőbb Bíróság 1958. augusztus 18-án börtönbüntetését 6 hónapra szállította le.

Czene Peti János: Cereden született 1921. december 18-án. Anyja neve Kovács Erzsébet. Iskolai végzettsége 6 elemi. A Salgótarjáni Kiskereskedelmi Vállalat eladójaként dolgozott. A forradalom idején tagja volt a forradalmi bizottságnak. 1957. szeptember 20-án került előzetes letartóztatásba. A Balassagyarmati Megyei Bíróság 1957. december 13-án 8 hónapi börtönbüntetésre, míg másodfokon a Legfelsőbb Bíróság 1958. augusztus 18-án kelt ítéletében 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Czene Petró József: Cereden született 1910. október 15-én. Anyja neve Simon B. Julianna. Iskolai végzettsége 6 elemi. 1924 és 1926 között a salgótarjáni Acélárugyár segédmunkása, majd később bányász lett. A forradalom idején tagja lett a forradalmi bizottságnak. A Balassagyarmati Megyei Bíróság 1957. december 13-án bizonyítékok hiányában megszüntette az ellene folyó eljárást.

Frankovics József: Szalócon? született 1917. március 3-án. Anyja neve Lőrincz Julianna. Iskolai végzettsége 6 elemi. A nemzetőrség parancsnoka volt. 1957-ben állítólag fegyver rejtegetésért 10 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Simon István: Cereden született 1912. április 6-án. Anyja neve Farkas Veron. Iskolai végzettsége 6 elemi, foglalkozása gyári munkás. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Nem indult ellene eljárás.

Tajti Géza: Cereden született 1922. február 23-án. Anyja neve Czenegál Erzsébet. A forradalom idején a helyi italbolt vezetőjeként tagja volt a forradalmi bizottságnak. A megtorlás idején elbocsátották munkahelyéről.

Varga Pál: Cereden született 1906. június 7-én. Anyja neve Kis Mária. Foglalkozása hentes és mészáros. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. Nem indult ellene eljárás.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<