DIÓSJENŐ KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 23:
A helyi pártszervezet a pártvezetőség tagjaiból őrséget szervezett.

október 24:
Felsőgödről és Budapestről teherautón érkező fiatal munkások és egyetemisták röplapokat szórtak szét a községben, majd Rétságra távoztak, ahol letartóztatták őket. Köztük volt Márton Mihály ÁVH-s gépkocsivezető, diósjenői lakos.

október 25-26:
A Rétságon letartóztatott Márton Mihály rokonsága mozgósította a község lakosságát Márton kiszabadítása érdekében. A tömeg kényszerítette Horváth Pál községi MDP csúcstitkárt, hogy a járási pártbizottságon keresztül hozassa haza a fiatalembert. Ez után követelték Horváth és Hovanyecz Béla vb-elnök lemondását, akik ezt a falu hangoshíradóján keresztül meg is tették. A nap további részében megválasztották a forradalmi bizottságot és annak elnökét Bányai Istvánt. A testület tagja volt többek között Jakus István és Molnár Bálint.

október 31:
Alakuló ülését tartotta a Kisgazdapárt helyi szervezete. Lévai Pál református lelkész beszédét követően akarták megválasztani a vezetőséget, azonban annak összetételében nem tudtak megegyezni.

október folyamán:
Szabó Gyula parancsnokságával megalakul a nemzetőrség, melynek általunk ismert tagja volt Bendik István, Hegedűs István és Jakus István.

november 3:
Megválasztották a Börzsönyi Állami Erdőgazdaság diósjenői erdészetének forradalmi tanácsát, melynek elnöke Dankánics Iván, tagjai pedig Kermjét Viktor, Surja János, Szabó György és Szupp Gyula lettek.

november 10:
Viski Lajos, a diósjenői katonai tábor polgári fegyveres őre véletlenül meglőtte Terman András őrtársát.
Hovanyecz Béla lemondott vb-elnök sikertelen kísérletet tett volt hivatala elfoglalására.

december 5:
A kultúrotthon kistermében megtartott tanácsülésen a forradalmi bizottság javaslatára vb-elnöknek választották Bányai Istvánt. Érdekességként jegyezzük meg, hogy a forradalom leverését követő 1957. február 1-i vb ülésen Bányai megválasztását szabálytalannak minősítették, mert „...az akkori végrehajtóbizottságban (Sic!) nem a tanácstörvény szerint megválasztott tanácstagok voltak benn, hanem a nép által választottak, ami pedig szabálytalan volt. ”


Személyi adattár:

Jakus István: Diósjenőn született 1928. november 27-én. Anyja neve Tuskó Julianna. Iskolai végzettsége polgári, foglalkozása kovács. Tagja volt a forradalmi bizottságnak és a nemzetőrségnek. 1957. október 26-án került előzetes letartóztatásba. A Balassagyarmati Megyei Bíróság 1958. január 20-án 2 év börtönbüntetésre, 3 év részleges jogvesztésre és 1000 Ft értékű vagyonelkobzásra ítélte.

Molnár Bálint: Diósjenőn született 1914. október 19-én. Anyja neve Szabó Eszter. Foglal-kozása földműves. Tagja volt a forradalmi bizottságnak. A megtorlás idején közbiztonsági őrizetbe, illetve rendőrhatósági felügyelet alá került.

Szabó Gyula: Petrozsényban született 1921. október 19-én. Anyja neve Szűcs Rozália. Foglalkozása kocsis. A községi nemzetőrség parancsnoka lett. 1956 után preventív őrizetbe került.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<