ERDŐTARCSA KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 28:
Kállóról érkező fiatalok eltávolították a községházáról és az iskoláról a címeres táblákat, majd felvonulásra került sor. A demonstráció után választották meg a 8 fős forradalmi tanácsot, melynek tagja lett többek között Toronyi József és Galbács Géza. Elnöké Győri István volt vb-elnököt, titkára Nagy Ilona volt vb-titkárt választották. Az ugyanekkor megalakított kb. 12 fős nemzetőrség parancsnoka Toronyi József lett.


Személyi adattár:

Galbács Géza József: Csécsén született 1901. március 14-én. Anyja neve Tari Erzsébet, iskolai végzettsége tanítóképző. A faluban tanított 1956-ban. Mint a forradalmi tanács tagja, az iskolában visszaállította a hittanoktatást, s gyászmisét rendeztetett a forradalmárok emlékére. Eljárás nem indult ellene.

Toronyi József: Nemeskéren született 1911. július 22-én. Anyja neve Stevkovics Katalin, iskolai végzettsége 6 elemi, foglalkozása földműves. 1945 előtt állítólag rendőr volt a fővárosban. A forradalom alatt a nemzetőrség parancsnokának választották. A megtorlás idején rendőri felügyelet alá helyezték.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<