FELSŐPETÉNY KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 28:

Nőtincsről érkezett mintegy 200-250 fő tüntetett az Almássy-kastély előtt, követelve Mindszenty József hercegprímás szabadon bocsátását. Németh Hugó ÁVH-őrnagy azonban megtagadta a bíboros kiadását. Erre a nőtincsiek elvonultak a kastélytól.

október 29:
Megválasztották a forradalmi tanácsot és létrehozták a nemzetőrséget, Janecskó János parancsnokságával.
A délutáni órákban a kastélyba érkezett Horváth János, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke és sikertelen tárgyalásokat folytatott a bíborossal. A megbeszélés alatt helybeli tüntetők követelték Mindszenty szabadulását és 5 fős küldöttségük találkozott a fogollyal. A delegáció tagja volt Bokros István, Dudás Erzsébet, Janecskó János, Liki András és Rodák Jánosné.

október 30:
A bíborost őrző ÁVH-s egység „megválasztotta” a maga forradalmi tanácsát, és megszüntnek nyílvánította Mindszenty őrzését. Döntésükről értesítették a község vezetését, és kérték a Mindszenty-ügy rendezését. Janecskó János az eseményről tájékoztatta a rétsági laktanyát, ahonnan a községbe kiérkező forradalmi katonai tanács küldöttsége Rétságra szállította el a szabad bíborost.


Személyi adattár:

Janecskó János: Felsőpetényben született 1920. február 29-én. Anyja neve Fegyes Zsuzsanna. Foglalkozása bányász. 1956-ban a községi nemzetőrség parancsnoka volt.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<