HASZNOS KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 27:
Csépe barna István vezetésével felvonulásra került sor. A demonstráció követelte a beszolgáltatás eltörlését, a szovjet csapatok kivonulását, és a szabad választások megtartását. A templom előtti téren Kanyó Miklós elszavalta a Nemzeti dal c. költeményt, elénekelték a Himnuszt, majd követelték a párttitkár felelősségre vonását. Atrocitásra nem került sor, mert Kanyó István alberti leszerelte a tömeget.

október 28:
A kultúrházban összehívott falugyűlésen választották meg a nemzeti bizottságot, melynek Kanyó István alberti lett az elnöke. A testület tagjai között szerepelt Benkó Dezső, Csépe barna István, Csépe barna János, Csépe deme Sándor, Csépe Miklós, Illés bagara Miklós, Kanyó majori Sándor, Kanyó Miklós, Kanyó Sándor, Kaszala Lajos, Kerekes Imre, Maksó Kálmán és Pádár István. Leváltották a tanácsi apparátust és átvették a község irányítását.

október folyamán:
Pádár István vezetésével megalakult a nemzetőrség. Élelmiszert gyűjtöttek és küldtek fel a fővárosba. A nemzeti bizottság foglalkozott Mátrakeresztes közigazgatási különválásával.

november 3:
A nemzetőri feladatát teljesítő Illés László bandró kezében tisztázatlan körülmények között elsült a fegyver, melynek következtében Tóth Istvánt halálos lövés érte.

november 4-e után:
A nemzeti bizottság és a nemzetőrség befejezte tevékenységét.

december 10:
A pásztói járási tanács Kanyó István albertit visszamenőleg, 1956. október 29-i hatállyal községi vb-elnöknek nevezte ki.


Személyi adattár:

Illés László bandró: Hasznoson született 1912. május 27-én. Anyja neve Kanyó Rozália. A forradalom idején nemzetőr, gondatlanságból eredően lelőtte Tóth Istvánt. Ezért a Pásztói Járásbíróság 1957. június 19-én 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelyet a Balassagyarmati Megyei Bíróság 1957. augusztus 21-én 1 évre szállított le.

Kanyó István alberti: Hasznoson született 1924. június 13-án. Iskolai végzettsége 8 általános. A forradalom idején a helyi nemzeti bizottság elnöke, majd vb-elnök, illetve a járási nemzeti bizottság tagja lett. A forradalom után leváltották, de büntető eljárás nem indult ellene.

Pádár István: Hasznoson született 1917. július 13-án. Anyja neve Kanyó Mária. Foglalkozása földműves. Iskolai végzettsége 4 polgári. 1956-ban a községi nemzetőrök parancsnoka lett. Nem indult ellene eljárás.

<<<