HOLLÓKŐ KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 26:
Megválasztották a község új vezetőségét. (Valószínűleg az addigi tanácstestület megújításáról volt szó!)

október 27:
Szircsák Ferenc MÁVAUT-gépkocsivezető a községbe megérkezve, a tanácsháza előtt népgyűlést szervezett, ahol megválasztották a 10 tagú forradalmi tanácsot, melynek elnöke Szabó Imre lett.

október 29:
Leváltásra került az október 26-án alakult vezetőség és helyükre új tagokat választottak. Kelemen István lett a tanács új vb-elnöke. Valószínűleg tagja lett a forradalmi testületnek Kaszás Mihály plébános is.
Az új jegyzőség kialakítása érdekében községi bírót választottak.
Megszerveződött az 5 tagú nemzetőrség Szabó Miklós helyi lakos parancsnokságával.


Személyi adattár:

Kaszás Mihály: Nyíregyházán született 1913. október 3-án. 1956-ban a faluban volt plébános. 1957. április 4-én a karhatalmisták, a forradalom alatt tanúsított magatartásáért valószínűleg preventív őrizetbe vették és csak április 27-én engedték szabadon.

Kelemen István: Hollókőn született 1906-ban. Anyja neve Szőke Ilona. Iskolai végzettsége 6 elemi, foglalkozása földműves. A forradalmi tanács tagja volt. A források alapján nem indult ellene eljárás.

Szabó Miklós: Hollókőn született 1928. március 3-án kisbirtokos családban. Anyja neve Nagy Erzsébet. Foglalkozása földműves. A forradalom alatt a községi nemzetőrség parancsnoka lett. A források szerint a bukás után nem indult ellene eljárás.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<