NÓGRÁDSÁP KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia


október 24:
Eltávolították a középületeken lévő címereket, és elégették a könyvtári könyveket.

október 28:
A járás utasítására megválasztották a forradalmi tanácsot, melynek tagjai – kevés kivétellel – a korábbi tanácsi gárdából lettek delegálva. A testület közölte az iskola vezetésével, hogy a katolikus vallásfelekezet jelvényeit függesszék ki és vezessék be az egyházi iskolákra vonatkozó házirendet.

október 29:
Zachar János és Szabó Endre tanítók vezetésével a diákság felvonulást tartott. A nap folyamán alakult meg az 5 fős nemzetőrség, melynek Kilyén Boldizsár lett a parancsnoka.


Személyi adattár:

Bocz Árpád: Galántán született 1916. február 27-én. Anyja neve Lamos Aranka. Iskolai végzettsége tanítóképző, foglalkozása iskolaigazgató. A forradalom alatt szervezte a diákság felvonulását. 1956 után preventív őrizet alá került.

Kilyén Boldizsár: Deményházán született 1923. május 29-én. Anyja neve Kovács Katalin. Foglalkozása földműves. A forradalom alatt nemzetőrparancsnok volt. Nem indult ellene eljárás.

Szabó Endre: Kisújszálláson született 1934. február 4-én. Anyja neve Puskás Gizella. Iskolai végzettsége tanítóképző, foglalkozása tanító. Szervezte a diákság felvonulását, amiért 1956 után preventív őrizetbe került.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<