NÓGRÁDSZAKÁL KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 28:
A község lakossága, valószínűleg azt követően, hogy a szécsényiek gépkocsival megjelentek és terjesztették az általuk összeállított 12 pontot, a nagyiskola épületében tartott népgyűlésen megválasztotta a forradalmi tanácsot, amelynek elnöke Demus János vb-elnök lett. A gyűlés után felvonulásra került sor. Még ezen a napon felállították a nemzetőrséget is, Zara Mátyás parancsnokságával.

október 31:
Az újonnan kinevezett balassagyarmati határőrparancsnok utasítására Mravcsik József, a szécsényi önkéntes határőrök parancsnoka ellenőrzést tartott a nógrádszakáli őrsön, amit még kb. háromszor megismételt.

november 14:
A szécsényi járási nemzetőrség a két nappal korábbi döntés alapján Szécsénybe szállította a nógrádszakáli őrs felesleges fegyvereit: egy golyószórót 9 tárral és 360 db lőszerrel, 7 géppisztolyt 2-2 tárral, 4 hadipuskát kb. 3600 lőszerrel és 10 rakétapisztolyt.


Személyi adattár:

Demus János: Nógrádszakálon született 1926. november 7-én. Anyja neve: Hurják Julianna. Iskolai végzettsége 1 év polgári. 1949-ig a nógrádszakáli jegyzőségen kisegítő, 1950-től a községi tanács vb-elnöke. 1947-től az SZDP, majd 1948-től az MDP-tagja. A forradalom idején a községi forradalmi tanács elnöke volt.

Zara Mátyás: Nógrádszakálon született 1899. május 24-én. Anyja neve Ruz Terézia. Iskolai végzettsége 5 elemi. A községi nemzetőrség parancsnoka volt.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<