SZÁTOK KÖZSÉG FORRADALMA


Kronológia

október 27:
Pénzes Gusztáv járási tanácstag kezdeményezésére tüntetésre került sor.

október 28:
Az előző napi esemény hatására elégették a tanácsházán lévő begyűjtési iratokat, illetve az iskolai könyvtár könyvállományának jelentős részét.

október 29:
Dobszó útján értesítették a lakosságot a forradalmi tanács megválasztásáról. A jelölőbizottság javaslatára a népgyűlés Gregorcsok Jánost tette meg a forradalmi tanács elnökének. A testület további tagja lett még Boda Péter, Hekli Gusztáv, Hekli József, Kramlik János, Makrai János, Makrai Péter, Mészáros Péter, Puzubszki József, Radvánszki János, Rakonczai Péter, Szunyogh Pál és Varga József.

december 3:
A forradalmi tanács és a községi tanács együttes ülésén hívták vissza hivatalából – október 29-re visszamenőleg – Vigyinszki Gusztáv vb-elnököt és Dudás János vb-titkárt, akik kijelentették, hogy már október 26-án lemondtak. Az ülésen egyhangú javaslattal Gregorcsok Jánost választották meg vb-elnöknek, még a vb-titkára Varga József lett.


Személyi adattár:

Gregorcsok János: Szátokon született 1913. március 23-án. Anyja neve Vigyinszki Ilona. iskolai végzettsége 6 elemi, foglalkozása segédmunkás. 1956-ban a forradalmi tanács elnöke lett, majd december 3-án megválasztották a vb-elnökének is. 1957. április 6-án vették őrizetbe. A Balassagyarmati Megyei Bíróság 1958. január 9-én 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amit azonban az előzetes letartóztatásban eltöltött idővel kitöltöttnek vett.

Pénzes Gusztáv: Szátokon született 1908. augusztus 30-án. Anyja neve Topolcsik Erzsébet. Foglalkozása földműves. A helyi forradalmi események egyik szervezője volt. Egyes források szerint tagja volt a forradalmi bizottságnak. A megtorlás idején közbiztonsági őrizet alá került.


Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára. Szerk.: Á. Varga László. Salgótarján, 1996.

<<<